Alla inlägg under juli 2013

Av Ia Hornesjö - 23 juli 2013 08:12

Gårdagen började som jag lovat med tovutredning, bad, tork och trimning för Olga.. Hon verkligen njuter av denna behandling och det är inte alls svårt att utförs, men klart allt tar ju ett par timmar och det känns i mina armar och rygg, men samtidigt njuter jag av att se hundenarna bli fina.      

Att se denna skönhet växa fram är en fröjd för ögat.


När detta var klart så blev det en tur till Snäckan för Lasse måste köpa silikon till duschrummet, han ska sätta en stålram på golvet så att inte vattnet rinner i hela rummet när vi duschar.. Kollade lite på Roynes munkvagn men han syntes inte till, så vi åkte vidare. Skulle handla hem torrfoder (har detta som ett kompliment och även för att kasta ut på tomten så att hundarna får jobba lite) men det som jag skulle ha fanns inte hemma och kommer inte hem förrän till fredag.. Åkte då upp till Ica och köpte stora burkar med hundmat som jag blandar med ris, pasta och grönsaker och jag lovar att idag gick det fort att äta, de sög i sig denna mat, så smakade gott gjorde den nog i alla fall.


När klockan var ca 14.00 så tog Lasse sin middagslur, själv satt jag mig på madrassen i poolen för att koppla av lite.. då ringer granntjejen och frågar om jag kan skjutsa upp henne till Löttorp, men jag vågar ju inte köra vår bil, klarar inte detta med automat, så jag säger att jag kan väcka Lasse, men då säger hennes mamma som har MS och inte har kört bil på 5 år att jag kör upp henne. Jag bestämmer mig då för att följa med, är ju bra att vara med om något skulle gå snett, deras volvo har manuel växellåda så den kan jag ju köra om det skulle behövas, men Elisabeth var jätteduktig och allt gick så bra, vi stannade till i Löttorp och åt varsin liten munk innan vi åkte hem igen.


Maten var lättlagad denna dag eftersom det handlade om rester från pajen dagen innan. Vi år spelade lite kort och sedan blev det TV, först Lotta på Liseberg och sedan tjejfotbollen som var riktigt rolig då Danskarna lyckade vinna. Var ute i mörkret som lystes upp av en stor rund boll på himlen, måste ju medge att det är lite speciellt med denna fullmåne som ger så mycket ljus i mörkret.

     

Magiskt eller hur

Även idag lyser solen från en klarblå himmel, fast det blåser ordentligt och det var rätt tungt att cykla till brevlådan, men det gick desto bättre hem när jag hade vinden i ryggen. Frukosten är avklart och tanken var att jag skulle hinna med en tvätt och trimning av Lycka innan vi åker till auktion, men jag tror nog att detta får vänta..men när jag ändå hade tankarna att trimma så tog jag i stället tag i Nemos päls, han har riktigt mycket med tovor i sina frambensbehäng och dessa tar tid att tova ut innan jag kan ställa honom i badet.

Men när klocka var strax efter 11.00 så åkte vi ner till auktionen.             Det var massor med fort redan och hela Götes "Lasses farmor och farfars gamla ängar " var fulla med bilar.

Jag hade ju redan läst i tidningen vad som fanns och vad jag ville ha det visste jag redan när jag kom dit   , men att den skulle bli dyr visste jag också. Men jag har inte hur mycket pengar som helst utan ville bestämma ett tak och det fick bli 3000 kr.. naturligtvis fick jag den inte, buden haglade och snart var det uppe i 4800 kr, visst hade jag kunnat skriva 5000 kr, men ibland måste man hejda sig. Men det fanns mycket annat att titta på   Dessa fina springer hemmahörande i Björnlunda fick mig att smälta.  Sen träffade vi även  lilla cockervalpen från Petra Funke    en riktig liten goding som var hur trygg som helst med alla dessa människor. Väl hemma igen kollade jag snabbt kylen, fick göra som Kajsa Varg alltid sa "man tager vad man haver". Jag plockade fram fläskfilé, bacon, svarta oliver, lök och grädde, det fick bli en gryta   denna dag med ris till.. Grönsaker har vi ätit så mycket innan så det hoppade vi denna dag.


Nu är det kväll och jag får se vad den ger, jag Allsång  på skansen kan man ju inte missa när Uggla är där,

Ha en bra kväll

Ia



Av Ia Hornesjö - 22 juli 2013 08:06

Oj vad fort veckorna går, tur att man är pensionär och kan ta vara på alla dagar som man vill. Denna vecka går vi in i femte veckan som vi har varit här på Öland och om jag inte hade bloggen så skulle jag nog undra var dagarna hade tagit vägen, så fort går det.

Gårdagen gick i solen tecken och det var nog nästan den varmarste dagen av alla sedan vi kom, men härligt är det med sol och värme och det finns ju alltid skugga om man känner för det.

Åkte en liten runda på ön som omväxling till arbete för Lasse.. Handlade på Ica i Böda och tjejen som satt utanför och sålde jordgubbar hade också mycket stora och fina hallon, så detta köpte Lasse.

När vi kom hem satt sig Lasse och kollade på fotbollen, jag gick upp till grannarna och satt och snackade lite. När jag kom ner så påbörjade jag middagen. Denna dag skulle allt gå i 60-tal hade jag tänkt. Hittade mycket fina Kronärskockar på Ica, något som vi ofta åt på 60-talet. Sen hade jag lagt fram köttfärs på morgonen och tyckte att det passade bra med en en enkel paj..Så här såg vår mat ut denna kväll.    

Köttfärspaj, vitlökssmör och de fina mörkt gröna skockorna.

     

Vi började med de fins mjälla skockorna som man äter i denna ordning.

 

När det var dags för pajen så orkade vi inte så mycket.

Lasse gick sen in och rensade jordgubbar och sköljde de fina hallona som vi intog med tjock grädde.

 

Hundarna var som vanligt med och ville smaka, men denna kväll fick de inget, det hade jag bestämt och jag tycker mig se på Lasses min att han håller med för en gång skull.

 

Tycker att Qling ser väldigt sugen ut

 

och det var svårt att få honom att fatta att det inte skulle bli något till honom.


Vi spelade sedan lite kort som vi nästan varje dag avslutar middagen med innan vi går in och sätter oss framför dumburken.

I kväll var det i alla fall den norska kriminlalserien som jag ville se, Lasse var inte lika intresserad som jag eller så var han bara trött för efter nyheterna kl. 22.00 släpte han ut hundarna och sedan såg jag inte så mycket mer av honom för han intog sängen efter detta. Själv satt jag uppe och tittade och mådde lite illa efter allt fett jag satt i mig denna kväll, vet ju att jag inte tål fell och ändå äter jag detta för att det är gott. När filmen var slut så gjore jag mig ordning för sängen och som vanligt för att lyssna på radio och denna kväll kändes det lite extra lyxigt, det var musik från 60 talet, handlade om rock och pop mellan Elvis och Beatles, kände mig jätte upprymd när jag låg och lyssnade, nynnade med och tänkte på mitt 60-tal och ungdomsgården på Åsen.

Men nu är en nya dag här på ön, solen skiner och Lasse är redan ute och klipper gräs och kör med röjsågen för att vi ska kunna ta oss ner till komposten.. Själv ska jag ta itu med Olgas päls denna dag, hon ska få sig ett bad och lite finputs, sen får vi se vad jag hittar på, men ett dopp i poolen blir det i alla fall.

Ha en bra måndag alla min läsare,

Ia


.

Av Ia Hornesjö - 21 juli 2013 07:20


I går kväll när vi hade släppt hundarna för sista kissrundan så behagade inte Qling komma in och jag vill lova att när han bestämmer sig för något då blir det som han vill. Att då gömma sig under huset underlättar ju inte precis för oss att försöka fånga in honom utan det är bara att acceptera att killen gör som han vill.

Jag gick och la mig och sa han kommer när han har tröttnat, men tiden gick och jag tyckte att det var lite ororligt att ha honom ute, så jag hoppade i mina foppartofflor och gick ut i den helt svarta kvällen, någon hund ville inte komma fram men något annat gjorde mig illa i en tå, ja jäklar vad det värkte till, precis i ett av hålen på foppatoffeln så var det något som hände, men jag vet inte vad, men blödde gjorde det och det har dunkat i tån hela natten.. till slut kom Qling i alla fall in.


Dagen började lite annorlunda idag. Vi får inte tidningen förrän fram mot 10-tiden på söndagarna så vi äter då frukost utan att läsa. För att hundarna ska hålla sig lite lugna och kunna vänta på sin frukost så brukar jag alltid slänga ut en matskål med torrfoder i gräset så att de får lite att jobba med. Så gjorde jag även denna dag, men de åt fortare än vad de brukar och jag slängde då till dem varsin morot för att vi skulle få äta i fred. Sally är ju den som är snabbare än alla andra och det gäller att ta undan henne när hon är klar, detta hann vi inte med idag utan hon rusade fram till Opus för att ta hans och det gillades inte alls, det small direkt, Sally skrek när Opus tog tag i henne och Lasse fick ta till en stol och ställa över Opus för att han skulle släppa henne, nu blev det inget blodvite så det var inte så illa som det såg ut..


Vi åt vår frukost, hundarna fick sina matskålar och allt verkade frid och fröjd, jag började göra ordning morgondagens frukost till hundarna, alla matskålar var fyllda med pasta, kött, sallad men innan jag hann ställa in dem i kylen ropar Lasse att jag måste komma, vattnet står som en fontän ur mitt filter.. ger mig ut till honom och vi börjar med att demontera hela sandfiltret, jag föreslår att vi när vi ändå håller på så byter vi sanden.. Detta tar ett tag och när allt är klart så slår vi på strömmen igen och den går ca 1 min och lägger sedan av.. Lasse börjar kolla kontakterna och upptäcker att den är alldeles trasig, så nu får han bli elektriker i stället.. Han börjar skruva loss allt och jag beger mig ner till postlådan för att hämta hem tidningen.  Lasse är inte klar med kontakten när jag kommer, men jag sätter mig ner och läser min sommarföljetång.. Snart är Lasse klar och vi provar och allt fungerar till 100%, Berömmer Lasse, för det tycker jag att jag verkligen kan, ena dagen är han rörmokare, nästa plåtslagare, sköter allt på tomten och det är inte lite när man har en naturtomt och idag var han tvungen att även jobba med det elektriska.

Nu kom jag äntligen ihåg att matskålarna skulle in i kylen, så jag går in för att ställa in dem, ser att det ligger två rena skålar på golvet, funderar lite var dessa kommer ifrån men fortsätter med att ställa in de fyllda i kylen, det tar ett tag innan jag inser att jag bara har ställt in 5 skålar, så vad som har hänt är att någon av hundarna har varit inne och lyckats tagit ner två matskålar från spisen och ätit upp allt innehåll.. nu kan vi i alla fall inte skylla på Sally, hon är för liten för att kunna ta ner något från spisen, så det måste vara antingen Nemo eller Opus, men vem, det får vi nog inte veta om inte hunden får ont i magen för att den har ätit för mycket.

Lasse gick upp till grannarna för att låna en lång stege. den sista plåten måste läggas från den högsta sidan, med sig ner hade han deras dotter Linda som önskade ta sig ett dopp och hennes kille som hjälpte Lasse med plåten.. Linda tog sig ett dopp och satt sig sedan i en av solstolarna och pratade med mig, jag ser Qling gå omkring med Lindas rosa foppatoffel i mun och hinner precis hejda honom innan har for iväg under huset med denna, jag frågar Linda var hon har den andra, ha ha, inte fanns den kvar, den hade redan vår lilla Qling varit och hämtat när Linda var i poolen, nu vet ju alla om att de inte för ställa ifrån sig sina skor, men detta är ju lätt glömt.. vi kommenderade Qling att "hämta", han for iväg och kommer med toffeln i mun, men tvärvänder när de andra hundarna kommer mot honom, detta gjorde han tre gånger innan han tydlligen tyckte att toffeln får ligga kvar under huset. Så Linda fick gå hem med min som också är udda och hennes egen.

Så nu fick Lasse bli snickare också, för jag ville få honom att sätta några plankor till på uteplatsen så att han i alla fall inte kom in på detta ställe.

Sen blev det en tur in till centrum för att handla hem lite till kvällen. Kollade även på grannens munkvagn som är uppställd vid Snäckan, de har ännu inte kommit igång riktigt, men är på god väg och vi önskar dem lycka till med detta nya jobb. Jättegoda minimunkar är det i alla fall, normalt är jag inte förtjust i de feta munkarna, men dessa är helt annat än feta, lite krispiga på ytan och så goda.

Nu sitter min hantverkare klistrad framför TV:n och kollar på tjejfotboll och just nu leder de med 3-0, själv ska jag göra en köttfärspaj till middag, har även köpt oss varsin kronärtskock som vi ska äta med vitlökssmör, något som vi ofta gjorde på 60-talet..

Så nu av slutar jag denna blogg för idag och vad som händer efter klockan 16.00 får ni veta i morgon.

Ia



Av Ia Hornesjö - 20 juli 2013 20:59

När jag vaknade denna morgon så kändes det som om jag helst skulle vilja dra täcket över ansiktet och bara ligga kvar i sängen. Varje led i min kropp värkte och var stel och orörlig. Men jag är ju inte den som ger mig utan upp och hoppa och ta cykeln till brev lådan blev det första för att försöka mjuka upp mina rörliga delar i kroppen. Väl hemma igen så stod fruktosten på bordet och jag satt där och åt och kände irritationen växa inom mig, just för att jag inte kan göra det jag vill-

När frukosten var avklarad så kände jag mest för att krypa ner i sängen eller sätta mig i en solstol och bara ta det lugnt, men samtidigt vet jag ju då att det inte blir bättre utan tvärtom sämre med mina stela leder, så jag beslutade mig för att ta tag i Qlings päls, den var inte alls ren, han älskar ju att vara under huset och vad det fanns för tovor vågade jag inte ens tänka ¨på. så jag tog tag i detta, ställde killen på trimbordet och gick igenom hela honom med kam och karda, tovorna var lätträknade så det var ju skönt, men pälsen kändes allt annat än mjuk och följsam.. Riggade upp en stol och en badbalja i duschen, kände att kroppen inte skulle palla med att stå böjd. Hunden blev tvättad, schamponerad och balsamerad, vattnet var mörkt och smutsigt och jag insåg verkligen att han inte var i bästa skick, men när allt var klart så var han som vanligt vackert bit men den böljande päls.


Efter detta blev det en tur till macken för att spela på hästar, då träffade vi Lasses syster och svåger, de var nu på hemresa efter att ha varit här en vecka.

Hem igen för att få lite i magen-

Sen blev det att vi gick upp för att kolla på ungdomarna som springer Hornsjön runt, de springer förbi oss uppe på allvaret och man ser ju rätt snart hur mycket de kommer att orka.  

När alla ungdomarna hade sprungit förbi och vi tänkte gå ner igen till vår tomt så såg jag en flicka i 12-13 års åldern som kom gående i lugn takt, jag gick emot henne och frågade hur hon mådde, hon började gråta och sa att hon hade jätteont i magen och att hon hade varit tvungen att stanna och kräkas.. jag tycket inte att hon skulle fortsätta, alla andra var långt före henne och låta en tjej gå ner ensam i skogen och den tunga sanden kändes inte alls bra, så jag frågade om hon ville gå tillbaka till startplatsen, hon sa jag och jag visade henne en snabb väg tillbaka.

Gick ner igen och tog en liten svag drink. Klockan 17.00 skulle det stora loppet gå och det ville vi se från starten. Lasse tog några hundar och våra stolar, jag tog min cykel och så begav vi oss till startplatsen.

  Så gick starten med ca 500 löpare som skulle ta sig 1 mil och 11 kilometer i en mycket tung terräng.. att sedan se dem komma in igen oftast helt slut men glada att de klarat banan är underbart.

 

David ´Nilsson blev 1:a iår , men en rekordtid på 37 minuter.. När även första tjejen hade gått i mål efter 47 minuter så begav vi oss hem igen.. Jag gjorde en grekisk sallad och så drack vi ett par glas vitt  till detta.


Ja dagen som började rätt så dåligt lyckades jag ändå vända till till bästa.

Ia

     

Av Ia Hornesjö - 19 juli 2013 16:09

I morse när jag vaknade så var himlen alldeles grå, inte precis vad de hade lovat men helt okej kändes det då att ta en tur till Borgholm och försöka få tag på lammkött, är så sugen på detta så att snålvattnet rinner i mungipan bara jag tänker ordet "lamm".

Vi 10.00 tiden hade jag hunnit tvätta en tvätt och skulle bara hänga den innan vi åkte iväg. Som vanligt så gömde sig Qling när han förstod att vi skulle åka, så det var bara att ta in de andra hunadarna och gå till bilen så satt han utanför bakluckan, okej, lika bra att han får åka med sa Lasse. Vi hann bara till Södvik innan det visade sig vara fler än vi på väg söder över, snart så stod köerna helt stilla,   man kunde emellanåt komma upp i 10 km fart. Hann ju titta på mycket efter vägen, det var kossor och det var lamm, skojade med Lasse och sa, kanske man skulle ta ett och skippa köer och Borgholm, naturligtvis var det bara skoj och jag skulle ju inte kunna laga till ett lamm som jag hade tagit hem levande, det hade säkert fått bli ett sällskapslamm här hemma.. Alla blommorna i vägränen står fortfarande fina i olika färger, jag när jag inte satt och kollade på  internet i telefonen så fanns det annat att se. Men klart att det kändes jobbigt att sitta i kö i 2 timmar och 15 minuter, en väg som annars tar ca 30 minuter.

Väl framme så tog vi oss en tur på gågatan, jag passade på att handla trisslotter. Solen hade nu börjat värma ordentligt och vi var då tvungna att leta skugga för Qlings skull.  En glass ville jag ju ha så till glassbaren tågade vi, men när vi kom fram så var det nästan så att jag backade, vilka köer, verkade som alla ville ha glass denna dag. Men jag ställde mig snällt i kön och kom ju till slut fram och fick beställa mina två glassar. Vi satt oss på en parkbänk och åt glassen och tittade på människor och massor av hundar.

Nu var det bara att hämta bilen och åka upp till Netto, jag hade bestämt mig för att köpa i första hand då lamm men också kött och kyckling till hundarna.. Massor med folk var det, men inte fanns de varor jag skulle ha, jo kyckling till hundarna fick jag med mig och så lite annat i matväg, men inte alls det jag ville ha.  Det är bara kanske 200 meter upp till Ica, så jag sa till Lasse att jag vill springa in och kolla om de kanske har lamm.  Sagt och gjort, Lasse stannade kvar vid bilen, tog ut Qling och satt sig att vänta, tändningen hade han på eftersom kylväskan var fylld.. Inget lamm hade Ica, de hade haft lammytterfile, men den var slut, men de hade entrecot från Naturkött och detta brukar vara bra så jag tog en bit på 1 kg.  Väl tillbaka till bilen la jag köttet i kylväskan, vi satt oss till rätta och vrider om startnyckeln, men bilen var helt död, inte ens ett litet knäpp hörde. Vi har ju assistansavtal så Lasse ringde dem och berätta att vi behövde starthjälp, fick väl vänta ca 30 minuter innan killen kom och startade upp vår bil. Jag berättade då för honom att vi hade haft kylväskan på och han sa direkt att detta var mycket vanligt och att ju äldre batteriet blir ju vanligare är det att det inte orkar med kylväskan. Kan väl då säga att vi måste ha haft tur i alla år, för detta var första gången vi var med om detta och kylväskan har vi ju så gott som alltid inkopplad när vi är ute och åker. Som tur var det fritt på vägen hem  

Nu är vi i alla fall hemma igen, solen har gått i moln, men det är varmt och skönt.. Om någon timme ska jag ställa mig att göra en potatisgratäng till entrecoten som jag hoppas Lasse vill grilla.

Maten blev perfekt

 


Ha en bra fredagskväll

Ia

Av Ia Hornesjö - 18 juli 2013 19:01

I dag på förmiddagen så fick vi besök av fina Elsa som är dotter till Sally och Opus. Det är alltid så roligt när våra valpköpare dyker upp med hund.. Elsa blev lite rädd när alla våra sju sprang fram för att hälsa henne välkommen, men det är inte så konstigt för hon hade för inte så länge sedan blivit attakerad av en större hund, så nu tar hon det säkra för det osäkra och är på sin vakt. Men våra är jättesnälla och det kände hon säkert för hon la sig till rätta i skuggan och bara kollade in dem.. Innan de gick hem så trimmade jag henne lite och lärde matte vad som skulle göras för att ha henne vardagstrimmad. Bilder blev det också.


 


Av Ia Hornesjö - 17 juli 2013 20:49

Redan innan jag hade hunnit iväg för att hämta tidningen denna morgon så kändes det att värme skulle det bli denna dag. Lasse jobbade lite innan klockan var 10.00 och efter detta begav vi oss till Vedborm för auktion.       . Kom tidigt så det var rätt lite folk och man hade möjlighet att kolla vad som fanns. Tyckte direkt att idag fanns det igenting av värde, men när vi ändå var hör så var det ju lika bra att stanna och kolla på vad folk ville ge för denna "smörja".. efter att ha kollat runt ett par gånger så hittade jag i alla fall några tavlor som var lite extra..   gillar Lars Normans lite barnsliga tavlor och har köpt några under åren, Lasse gillar djurmotiv och hittade några med fåglar     som han tänkte bjuda på och så en tavla med vaktparaden   målad av Anders Fogelin som även den föll i Lasses smak, eller kanske var det just konstnärens namn som var mest intressant.


Auktionen kom igång och jag tycker inte att det är så kul när dessa bondauktioner har massa regler, men denna kille tar 10 kr i slagavgift, rätt okej, men sedan är lägsta bud 50 kr och så höjer han sedan med 20 kr upp till 100 och sedan med 50 kr, så en sak kan ju bli ganska så dyr.

1000-lapparna haglade för saker som jag själv inte hade ens ropat på, men vissa vill ju ha detta och ger i många fall mer än vad de har tänkt sig från början.. Just de saker jag var intresserad av var inte det första han började med utan det var mest linne och trasmattor som folk verkar vara helt galna av att köpa och kan ge vad som helst för att få.. 


Men både Lasse och jag fick de tavlor vi ville ha och till och med billigare än vad vi hade hoppats på. Så dagen blev som vi ville .

Åkte hem, Lasse gick in och la sig att vila. jag tog ett dopp i poolen och la mig sedan på madrassen och flöt omkring i ca en timme..

Kvallens middag bestod av rester från gårdagen räkafton, sen spelade vi lite kort innan vi gick in och kollade på Morden i Midsommer.

Av Ia Hornesjö - 17 juli 2013 17:05

I går hade vi besök av Lasses syster Lena hennes man Janne, Jannes syster Eva med make Stefan. Vädret var verkligen på vår sida. Vi började vid 16.00 tiden med en liten fördrink och prat       , därefter blev det både rökta räkor och vanliga. Jag hade även gjort en västerbottenpaj, tsatsiki, guccamola, aiolien var idag inköpt. Vi hade ost och bröd  mm mm.     Vi åt och drack innan vi påbörjade lite lek som att skjuta både med gevär och pistol..

               


När detta var avslutat så blev det att återigen intaga vår plats under tak och ha en mycket trevlig sångafton, tyvärr fattades Jannes gitarr som hade gjort det hela ännu bättre.. Kvällen var ljum och härlig och den halva månen lyste på den svarta himlen.                     . Kvällen gick fort och snart var det dax för våra gäster att bege sig hem i mörkret.   De var lite tuffa och sa att de inte beövde någon ficklampa, men efter lite påtryckning från oss så tog de i alla fall en som fick leda dem hem genom de mörka gatorna.  Jag har gjort en liten film från kvällen men fast den är kort så ska det ta ca 8 timmar att få in denna så jag lägger i stället ut bilderna i klump så får ni som är intresserade klicka på dem för att se dem i normal storlek.

Presentation


Öland i mitt hjärta

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26
27
28
29 30 31
<<<
Juli 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Besök

Välkommen till Öland

Här blir jag glad om du skriver några rader och berättar vad du tycker om ditt besök här på sidan.


Skapa flashcards